Publisert 22.10.06
Kurs i digital bildebehandling — Namdalseid kommune satser på digital kompetanse
Namdalseid kulturkontor satser på å øke den digitale kompetansen hos store og små, med bl.a. en mediesatsing i den kulturelle skolesekken(DKS), som inkluderer kurs i digital bildebehandling.
(Kursansvarlig Brynhild Bye peker og forklarer, til lærere på kurs i digital bildebehandling, oktober 2006. Foto: Lisbeth Lein )
Et av prosjektene i DKS, bruker digitale fotografier som grunnlag for korte dokumentarfilmer etter metoden «Digital storytelling».
En «Digital fortelling» er en dokumentarfilm på 2-4 minutter som handler om noen som filmskaperen har opplevd i livet sitt. Filmmaterialet er basert på filmskaperens personlige arkiv av fotografier, tegninger, minnebøker, avisutklipp, hjemmevideo, gamle brev, kinobilletter ol.
Målgruppen er jenter i 9. klassetrinn og målet med prosjektet er å forebygge helseskadelig adferd blant unge jenter gjennom økt bevissthet omkring hvordan kvinneligheten forstås og formes i samfunnet.
Dette bl.a. gjennom å sette søkelys på jenters relasjonsorientering og fare for tilsidesettelse av egne grenser og behov, negativ selvrefleksjon og stort skjønnhetsideal som kan gi dårlig selvbilde og destruktiv adferd.
(Bildet til venstre er fra Stadtland ungdomsskole, fra kurs i digital bildebehandling for jenter, mars 2006)
For at disse prosjektene skal kunne gjennomføres er det nødvendig med opplæring i digital bildebehandling, rundt tematikken: «hva er et digitalt bilde og hvordan brukes det digitale mørkerom». Kursansvarlig er bildekunstner og pedagog Brynhild Bye og ansvarlig for hele prosjektet er kultursjef i Namdalseid kommune, Lisbeth Lein.
[Les mer om digitale fortellinger] |