STARTSIDEN   GALLERI   KUNST   ANNET   LENKESAMLING   UNDERVISNING

english
    ..... forrige side      
 
 
 



 
Nyhetsarkiv  
Publisert 10.09.06
Nordic Light fotofestival i Kristiansund

En uke med interessante opplevelser mellom 26. aug.-2. sept. 2006. Over 5.000 besøkende på den aller første gangen for Nordic Light.

Lokale initiatvitakere og festivalledelsen skal ha stor ære for en flott gjennomføring. Inkludert Morten Krogvold som var høyt og lavt under hele festivalen. Kjente navn som James Nachtwey, Alex Webb, Arno Minkkinen, Per Bak Jensen, Guri Dahl, Mai Loc (bilde), Leif Preus, Aslaug Holm m.fl. holdt foredrag om sitt arbeid.


Per Bak Jensen
Spesielt vil jeg nevne Per Bak Jensen fra Danmark, som holdt to flotte foredrag. Begge med fokus på den mentale arbeidet med kunst. «Glem gode og dårlige bilder, alle bilder vokser i kvalitet», og «alle har et hemmelig rom, som vi fyller med tanker, lengsler og drømmer, når vi tar fotografi fyller vi dette rommet, sier Per Bak Jensen».

Arno Minkinnen
Jeg vil også nevne Arno Minkinnen, som holdt et sterkt og rørende foredrag med bilder, tekst, og lyd. En rød tråd gjennom hans karriere. Personlig hadde jeg stort utbytte av å få en «bildevurdering» av Minkkinen. Det var 45. minutter med konstruktive tilbakemeldinger på mine egne bilder. Han ble spesielt opptatt av enkeltbilder som hadde mange nivåer med historier, mens andre ble tatt ut, da de enten var for enkle eller var av en annen karakter.

Norges «grand old man» innen fotografiet, Leif Preus holdt to innholdsrike og interessante forelesninger om fotohistorie. Etter foredraget: «Skygger på et papir», fikk alle som hadde lyst, mulighet til å lage sine egne Talbotypier (verdens første fototeknikk fra 1840).

Bildet til venstre viser ti Talbotypier underveis, liggende ute i sola, for så og «fremkalles» i vann. [Se eksempel]

Leif Preus sier selv han er konservativ, men — den måten han aktiviserte alle festivaldeltakerne på, var kanskje det mest engasjerende og relasjonelle grepet på hele festivalen. I norsk og internasjonal samtidskunst er nettopp det relasjonelle, det sosiale og det politiske aspektet toneangivende. Den kunsten som skjærer igjennom, uttaler seg aktivt og aktiviserer publikum. Sett utifra dette perspektivet, var han den bidragsyteren under festivalen, som jobbet mest i tråd med hva som rører seg på samtidskunstscenen både i Norge og resten av Europa.

Aslaug Holm
Jeg vil også trekke fram filmfotograf Aslaug Holm, som snakket om sine arbeidsmetoder. Holm kommuniserte klart og konsentrert om hvordan hun brukte tid på å nærme seg mennesker som filmfotograf. Blant annet fikk hun overvære, å filme et møte mellom statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke. Dette møtet er en del av filmen «Oljeberget», og viser forhandlinger med høy temperatur. På illustrasjonsbilde til venstre ser vi Røkke i det han slår i bordet for å fremme sine synspunkter. Holm har gjennom dette vist oss en ukjent arena, hvertfall for de aller fleste av oss.


Skuffende workshop med Martin Parr
Dagen etter bildevurdering med Minkkinen, deltok jeg på workshop med Martin Parr (UK). Til workshopen skulle man ha med seg ca tyve bilder. Jeg tok med bilder som Minkinnen hadde sett på dagen før. Jeg hadde store forventninger til å diskutere disse videre med Parr og de andre deltakerne.

Deltakerne (bilde) var en blanding av amatører, profesjonelle fotografer og studenter. Det var 18 deltakere på fem timer, og med tilmålte 15 min. per deltaker. Dessverre ble det lite konstruktivt og overfladisk.

Jeg var førstemann ut og startet runden. Det eneste Parr påpekte var mangelen på en klar ide bak bildene, og at jeg trengte å ta et steg opp. Hvilket stemte, – utifra utvalget bilder som var gjort samme dag og basert på et ønske om å videreføre samtalen med Minkinnen. Det var ikke en bildeserie eller et enkelt prosjekt. Med store forventninger til en interessant gjennomgang, ble nedturen ekstra stor. Det var ingen vilje til å gå inn på enkeltbilder. Det ble ingen konstruktiv meningsutveksling, heller ingen konkrete tips å ta med seg - dessverre. Parr er en fantastisk fotograf, humoristisk foreleser, professor i fotografi og en foregangsmann i fotomiljøet, men.. tja hva skal man si, ingen utpreget pedagog.

Skuffet fortsatte jeg et par timer til, da en workshop av natur, gir utbytte avhengig av ens eget engasjement. Gjennom å bidra i diskusjonen sammen med de andre, kan man lære utrolig mye. Etter mange års pedagogisk praksis, har jeg også lang erfaring i å stille spørsmål, samt å gi konstruktive tilbakemeldinger.

Mer og mer provosert over Parrs arroganse og manglende evne til å fungere som en motivator, pedagog, veileder osv. prøvde jeg å bidra i de etterfølgende rundene. Etter meg kom fem studenter. Parr startet med "The problem is... " istedenfor mer konstruktive forslag til videre arbeid for disse studentene. Da studentene samt noen andre var ferdige med sine «runder», forlot jeg workshopen, som ble en stor og dyr skuffelse (kr. 1100,-), en avgift som etter min mening festivalen burde refundere.

Webb - Fantastisk forelesning
Deretter gikk turen til et foredrag med Alex Webb og Rebecca Norris Webb. En stor opplevelse, spesielt bildene til Magnumfotografen Alex Webb. Anbefales herved på det varmeste.

Totalt ble Nordic Light Photofestival på ingen måte en skuffelse. Jeg er virkelig glad for sjansen til å se, å lytte, å spørre, å lære, å møte andre mennesker opptatt av fotografi. Spesielt Bak Jensen, Minkkinen, Holm og Webb bidro mye til egen faglig utvikling.


Brynhild Bye, Trondheim 10.09.2006

 

[Les mer om mitt faglige fokus]

[Sjekk ut websiden til festivalen] og lokalavisa [Tidens Krav] dekning.
Se også [Velykket fotofestival over] Publisert 04.09.06

[Les flere nyheter]




 

 


Alle rettigheter ©Brynhild Bye